Goede voornemens, die weten wat. De één gaat er deze tijd van het jaar goed op en de ander vindt het totale onzin. Hoe dan ook, waarschijnlijk hebben we ons er allemaal weleens schuldig aan gemaakt. Voornemens die bij hersenspinsels blijven – we durven ze niet uit te spreken. Bang dat iemand er geen vertrouwen in heeft of de spot met je gaat drijven als de eerste poging mislukt.

We spreken de voornemens niet uit, maar gaan er wel elke dag mee naar bed en staan er in de ochtend weer mee op. Ik wil je aanmoedigen om dat anders te doen. Om de voornemens juist uit te spreken naar vrienden, familie en collega’s waar je regelmatig mee bent. Ik licht het toe aan de hand van een werkgerelateerd praktijkvoorbeeld.

Lieke is als enige binnen het bedrijf van ruim 30 medewerkers verantwoordelijk voor de marketing en communicatie. Afgelopen periode heeft ze op de toppen van haar kunnen gewerkt. Je kan begrijpen hoe blij ze was toen haar vakantie eindelijk begon. Maar haar werk echt loslaten, dat kon ze zelfs op vakantie niet. De afgelopen periode stond in het teken van een grote internationale beurs en enorm veel ad-hoc klussen van haar collega’s. Collegiaal als Lieke is, heeft ze die klussen zo snel mogelijk weggewerkt – vooral ’s avonds en in het weekend. Hoe moet dat nu dan, nu ze op vakantie is? Ze is bang dat het werk zich opstapelt en dat ze daardoor de kwartaaldeadline uit het strategische plan niet gaat halen.

Lieke pakt de regie over haar leven weer terug.

Zoals je kan lezen, zit deze dame met haar hoofd nog volledig bij haar werk als zij op vakantie is. Hierdoor komt zij zowel geestelijk als lichamelijk niet voldoende tot rust. Ze heeft er zelfs buikpijn van en slaapt onrustig. Lieke wil niet langer degene zijn die alle ad-hoc klussen buiten werktijd ‘wel even’ wegwerkt. Ze gaat prioriteiten stellen en focus aanbrengen. Niet alleen om meer erkenning en waardering van haar collega’s te krijgen, maar voornamelijk om aan de hoger liggende strategische doelen van het bedrijf bij te dragen. Dat zijn namelijk de aspecten waar zij op beoordeeld wordt als het om onderhandeling van haar arbeidsvoorwaarden gaat.

Gelukkig weet ze dat er wat moet gebeuren om daar verandering in te brengen. Haar goede voornemen bij thuiskomst luidt dan ook dat ze haar grenzen aan gaat geven richting haar collega’s. Het zou heel vreemd zijn als ze haar collega’s hier niet van op de hoogte stelde. Onbegrip en geroddel zouden direct starten.

Deze verandering gaat dus alleen lukken als zij deze op een heldere manier communiceert met de mensen waar ze dagelijks mee werkt. Door erover te praten, creëert ze meer begrip voor haar nieuwe gewenste situatie. Mensen begrijpen waarom ze de dingen anders doet dan dat ze voorheen deed. En nee, daar hoeft het echt geen nieuw jaar voor te zijn. In de meeste gevallen is het juist goed om eerder met een goed voornemen te komen.

Herken jij je in het verhaal van Lieke? Dan wil ik je aanmoedigen om vandaag nog een eerste stap in de juiste richting te zetten. Bedenk een goed voornemen en deel hem!